Mediajungle

Serious game Taalvaardig Branding Onderwijs Zorg App E-learning

Mediajungle

15% van de jongeren in Nederland heeft een IQ lager dan 85. Zorgprofessionals die deze jongeren begeleiden, merken dat deze jongeren door hun mediagebruik vaak tegen problemen aanlopen.

Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn bijvoorbeeld oververtegenwoordigd als slachtoffer en als dader bij misstanden online, zoals cyberpesten, sexting en grooming.

Desondanks hebben de meeste zorginstellingen geen plan of beleid hoe zorgprofessionals de jongeren in hun mediagebruik kunnen begeleiden. Door het gebrek aan begeleiding in mediawijsheid blijven jongeren met een licht verstandelijke beperking online kwetsbaar. Het is daarom hoog tijd dat zorginstellingen en zorgprofessionals meer aandacht aan mediawijsheid besteden. Want media horen er gewoon bij. Ze bieden op sociaal en creatief gebied veel kansen voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Mits zij goed worden begeleid en veiligheid voorop staat, voor zichzelf en voor anderen.

Binnen instellingen maar ook thuis word helaas weinig over mediagebruik gesproken. We kunnen stellen dat er sprake is van een digitale kloof. Een kloof die wel overbrugt moet worden, want ook mensen met een beperking hebben recht op een leuk online leven. Meer weten? Ga naar www.mediajungle.eu 

In beeld

Blended bordspel

De Mediajungle is een bordspel in combinatie met een app en brengt op een natuurlijke, speelse manier de dialoog op gang over mediagebruik. Spelers leren tijdens het spelen van het spel van elkaar. De Mediajungle zorgt ervoor dat een lastig onderwerp op een leuke, speelse en luchtige manier besproken wordt. Ook mensen met een licht verstandelijke beperking krijgen op deze manier inzicht in de kansen en gevaren die mediagebruik met zich mee brengt.

Een concept schets van de Mediajungle game.

Ontwikkeld met de doelgroep

De doelgroep is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van Mediajungle. Mede door deze sessies zit er bijvoorbeeld een voorleesfunctie in en is er helemaal geen handleiding nodig om het spel te spelen of te snappen. Ook valsspelen is geen mogelijkheid, de app houdt namelijk bij waar elke speler staat op het bord.

De Mediajungle verbindt!

Door in gesprek te gaan over media ontstaat begrip en verbinding. Het huidige aanbod rondom mediawijsheid-educatie is in de meeste gevallen niet geschikt voor deze doelgroep. Het is vaak te moeilijk of te kinderachtig. De Mediajungle is hiervoor de oplossing!

Gedetailleerde foto van het Mediajungle bordspel.

Meer dan 1500 spellen in omloop!

Sinds 2018 zijn er 1500 spellen als warme broodjes uitgedeeld. De spellen liggen nu onder andere bij zorgorganisaties, (basis)scholen en bibliotheken. In Nederland en Belgiƫ.

Sinds 2022 is de tweede batch gedrukt. 

Een greep uit onze tools

Partners

Ook een tool, app of serious game ontwikkelen met ons?

Neem contact op met Jorrit, hij denkt graag mee!

  jorrit@klarekoek.nl