Mediajungle

Hoe krijg je jongeren (met een LVB) enthousiast om ervaringen over hun online mediagebruik te delen met elkaar en begeleiders of ouders?

Mediajungle

15% van de jongeren in Nederland heeft een IQ lager dan 85. Zorgprofessionals die deze jongeren begeleiden, merken dat deze jongeren door hun mediagebruik vaak tegen problemen aanlopen. Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn bijvoorbeeld oververtegenwoordigd als slachtoffer en als dader bij misstanden online, zoals cyberpesten, sexting en grooming.

Desondanks hebben de meeste zorginstellingen geen plan of beleid hoe zorgprofessionals de jongeren in hun mediagebruik kunnen begeleiden. Door het gebrek aan begeleiding in mediawijsheid blijven jongeren met een licht verstandelijke beperking online kwetsbaar. Het is daarom hoog tijd dat zorginstellingen en zorgprofessionals meer aandacht aan mediawijsheid besteden. Want media horen er gewoon bij. Ze bieden op sociaal en creatief gebied veel kansen voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Mits zij goed worden begeleid en veiligheid voorop staat, voor zichzelf en voor anderen.

Binnen instellingen maar ook thuis word helaas weinig over mediagebruik gesproken. We kunnen stellen dat er sprake is van een digitale kloof. Een kloof die wel overbrugt moet worden, want ook mensen met een beperking hebben recht op een leuk online leven.

Feiten

  • Klare Koek - Half jaar doorlooptijd

    Half jaar doorlooptijd

  • Klare Koek - ~2500 spelers

    ~2500 spelers

  • Klare Koek - 400+ spellen in omloop

    400+ spellen in omloop

Partners

Blended bordspel

De Mediajungle is een bordspel in combinatie met een app en brengt op een natuurlijke, speelse manier de dialoog op gang over mediagebruik. Spelers leren tijdens het spelen van het spel van elkaar. De Mediajungle zorgt ervoor dat een lastig onderwerp op een leuke, speelse en luchtige manier besproken wordt. Ook mensen met een licht verstandelijke beperking krijgen op deze manier inzicht in de kansen en gevaren die mediagebruik met zich mee brengt.

De Mediajungle verbindt!

De mediajungle verbindt! Door in gesprek te gaan over media ontstaat begrip en verbinding. Het huidige aanbod rondom mediawijsheid-educatie is in de meeste gevallen niet geschikt voor deze doelgroep. Het is vaak te moeilijk of te kinderachtig. De Mediajungle is hiervoor de oplossing!

Ontwikkelen met doelgroep

De doelgroep is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van Mediajungle. Mede door deze sessies zit er bijvoorbeeld een voorleesfunctie in en is er helemaal geen handleiding nodig om het spel te spelen of te snappen. Ook valsspelen is geen mogelijkheid, de app houdt namelijk bij waar elke speler staat op het bord.

Meer weten? Ga naar de Mediajungle website.

Voor de Mediajungle zochten we niet alleen een appbouwer, maar juist een creatieve kritische meedenker. Een unieke combinatie die we in Klare Koek vonden.

Niels Bloembergen
Reik

Wat ik vooral heerlijk vond, is dat jullie een digitale vertaling kunnen maken van wat er in onze hoofden speelt. Een droom beeld, wordt dan realiteit en het past ook nog…… Super tof vond ik. Daarnaast erg toegankelijk, geduldig (met digibeten net als ik) en super creatief en inventief!

Anke van Breugel
ASVZ