Ontregel

Serious game Branding Website Sociaal domein LVB

Nederland is dol op regels!

Nederland is dol op regels! Althans, we hebben er superveel dus dat kan toch niet anders? Regels geven duidelijkheid in wat je wel en niet mag. Soms liggen regels voor de hand: je mag elkaar niet slaan. Soms zijn regels wat achterhaald: 15 minuten computeren per dag (in verband met internet-tikken). Soms beperken regels je vrijheid: Je moet om 20.00 thuis zijn. Je mag je mobiel niet mee naar je kamer. En uiteraard zetten we ook graag de consequenties erbij als je een regel overtreedt.

Samen met Alliade ontwikkelden we een interventie-spel om de boel eens even lekker te ontregelen!

Ontwikkeld met gedragswetenschappers

Een regel wordt je opgelegd. Je moet DIT, anders DAT. De 'omdat' ontbreekt vaak. De 'omdat' is juist de uitleg die voor begrip zorgt. Afspraken hebben een heel andere grondslag. Je bespreekt met elkaar wat je wilt bereiken. Iedereen heeft daar een eigen belang bij die je van elkaar moet weten en begrijpen. En je bespreekt wat er gebeurt als iemand zich niet aan de afspraak houdt. Wat is een redelijk gevolg? Dat zorgt voor draagvlak, (leren omgaan met) eigen verantwoordelijkheidwaardering en zelfvertrouwen.

Samen bouwen aan... 40 prototypes!

De doelgroep waar we ons op richten zijn mensen met een licht verstandelijke beperking. Het prototype moet dus laagdrempelig zijn en niet te veel instructie bevatten. We hebben meer dan 200 studenten van NHLStenden aan het werk gezet en hebben bijna 40 prototypes gezien. Van digitaal tot kaartspel tot bord en bouwspel, alles kwam voorbij. Verrassende invalshoeken en zeer creatieve oplossingen.

De doelgroep aan zet

We hebben alle idee├źn meegenomen en op basis daarvan een eigen prototype ontworpen. Deze is al vrij snel getest met de doelgroep. Ook is het prototype getest in teams van organisaties. Elke feedbackronde leidde tot een beter prototype. Al vrij snel kwam de wens naar voren dat er letterlijk moest worden gebouwd aan afspraken. Ontregel! moest letterlijk de lucht in!

Resultaat

Ondersteund door een methodiek overtreft het spel de verwachtingen van veel spelers en begeleiders. Complete groepsdynamieken veranderen ten goede. Er zijn woongroepen die zelfs zonder regels werken. De verhalen uit de praktijk zijn fantastisch!

Ook een tool, app of serious game ontwikkelen met ons?

Neem contact op met Jorrit, hij denkt graag mee!

  jorrit@klarekoek.nl