Nederland is dol op regels! Althans, we hebben er superveel dus dat kan toch niet anders? Regels geven duidelijkheid in wat je wel en niet mag. Soms liggen regels voor de hand: je mag elkaar niet slaan. Soms zijn regels wat achterhaald: 15 minuten computeren per dag (in verband met internet-tikken). Soms beperken regels je vrijheid: Je moet om 20.00 thuis zijn. Je mag je mobiel niet mee naar je kamer. En uiteraard zetten we ook graag de consequenties erbij als je een regel overtreedt.
Een regel wordt je opgelegd. Je moet DIT, anders DAT. De 'omdat' ontbreekt vaak. De 'omdat' is juist de uitleg die voor begrip zorgt. Afspraken hebben een heel andere grondslag. Je bespreekt met elkaar wat je wilt bereiken. Iedereen heeft daar een eigen belang bij die je van elkaar moet weten en begrijpen. En je bespreekt wat er gebeurt als iemand zich niet aan de afspraak houdt. Wat is een redelijk gevolg? Dat zorgt voor draagvlak, (leren omgaan met) eigen verantwoordelijkheid, waardering en zelfvertrouwen.
De doelgroep waar we ons op richten zijn mensen met een licht verstandelijke beperking. Het prototype moet dus laagdrempelig zijn en niet te veel instructie bevatten. We hebben meer dan 200 studenten van NHLStenden aan het werk gezet en hebben bijna 40 prototypes gezien. Van digitaal tot kaartspel tot bord en bouwspel, alles kwam voorbij. Verrassende invalshoeken en zeer creatieve oplossingen.
We hebben alle ideeën meegenomen en op basis daarvan een eigen prototype ontworpen. Deze is al vrij snel getest met de doelgroep. Ook is het prototype getest in teams van organisaties. Elke feedbackronde leidde tot een beter prototype. Al vrij snel kwam de wens naar voren dat er letterlijk moest worden gebouwd aan afspraken. Ontregel! moest letterlijk de lucht in!
Ondersteund door een methodiek overtreft het spel de verwachtingen van veel spelers en begeleiders. Complete groepsdynamieken veranderen ten goede. Er zijn woongroepen die zelfs zonder regels werken. De verhalen uit de praktijk zijn fantastisch!
Ga naar de Ontregel website voor meer informatie.
Ik ben zelf enorm blij met dit spel, want het is een prachtige tool om in te zetten. Ontregel speel je met cliënten, collega’s, in teams, met ouders of verwanten. Het resultaat van het spel is minder regels, meer gezamenlijke afspraken, meer zelfbeschikking, regie en inspraak! Het is heel bijzonder. Ik merk echt dat de werk- en leefsfeer is veranderd.
'Ben benieuwd... de regels die wij hebben verwacht ik niet te zullen gaan verdwijnen.'
Tijdens het spel zegt dezelfde collega:
'Ik neem mijn woorden terug... de regels zijn meer gezamenlijk gemaakte afspraken dan dat het éénzijdig opgestelde regels zijn...'
Heerlijk! Afspraken maken en samen nakomen is leuker dan regels maken en deze moeten naleven en controleren of iemand zich hier aan houdt en vervolgens (indien nodig) een consequentie eraan moeten verbinden. Minder weerstand.